Od 1. do 15. jula novi je rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe.

Foto: Ilustracija

Uredno čuvane račune za dečju opremu roditelji će moći da dostave Poreskoj upravi, od 1. do 15. jula, kada je novi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe. Država naplaćeni porez vraća za stvari kupljene za decu do dve godine starosti, a ukupan iznos koji roditelji mogu da ostvare je 72.756 dinara. U toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 41.574 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31.181 dinara.

Ukupan iznos koji roditelji mogu da ostvare je 72.756 dinara, i to: u toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 41.574 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 31.181 dinara

USLOVI

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

ZAHTEVI
 
Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište, rekli su u Poreskoj upravi za naš portal. Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.
 
Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

BROJKE

*960 hiljada dinara limit godišnje plate roditelja
* 40 hiljada dinara PDV se vraća u prvoj godini
* 5 grupa proizvoda može da bude oslobođeno PDV-a