Za atletske šampione Asmira Kolašinca i Ivanu Španović dvonedeljna pauza od takmičenja znači i kratkotrajnu promenu jelovnika. Zlatna Ivana Španović od prekjuče je uzela predah. Ali, veliko iskakanje iz ustaljenog načina življenja je isključeno.


Foto: Reuters

Imaju i vrhunski atletičari pravo na svojih pet minuta kad nemaju fizičkih aktivnosti. Uvek je to za vreme odmora od takmičenja, kao sad posle evropskog šampionata u Pragu. Ivana će imati dve nedelje da se opusti i predahne - kaže njen trener Goran Obradović.

Po njemu, ovakvi prazni hodovi imaju svoju svrhu.

Za to vreme organizam se relaksira i regeneriše za napore koji slede kad počne sezona. Tada se ide iz takmičenja u takmičenje, pa nema razlike u režimu između i uoči samog turnira. Ovaj odmor je znatno kraći od onog tokom zime, ali samokontrola se podrazumeva kod vrhunskih sportistkinja kakva je Španovićeva - objašnjava Obradović

Predavanje čarima jela i tada je isključeno.

Mi treneri i sportisti sve prevodimo u cifre, jer procenat masti mora da bude minimalan. Svaki kilogram više odnosi poneki centimetar na skakalištu. Kod skakača uvis to je najdrastičnije: kilogram više, tri centimetra manje. I mi u skoku udalj imamo svoju računicu - nije identično, ali je slično - kaže on.


Ovako izgleda dnevni meni Ivane Španović:

Doručak: Kafa

Užina: Voće i povrće

Ručak: Riba, biftek, piletina, ćuretina, testenina - paste za svežim povrćem ili rižoto sa povrćem, salate

Užina: Sveži sokovi - grejp, limeta i narandža

Večera: Tanjir čorbe ili jedna banana. Posle napornih treninga, proteinski šejk
 

UGAO NUTRICIONISTE

Ishrana sa 60 odsto ugljenih hidrata

Sportisti ne žive životom običnih ljudi, što se ogleda i u njihovoj ishrani - kaže dr Marija Anđelković, sportska nutricionistkinja sa licencom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Foto: Reuters

Količine i vrste jela razlikuju se u okviru istog sporta.

Kod skakačica kakva je Ivana najvažnija je brzina. Zato se preporučuje minimum masti, odnosno najmanja telesna masa u odnosu na mišićnu. Bacači poput Kolašinca takođe teže da razviju mišiće i dobiju na snazi, ali je normalno da ljudi od 140 kilograma imaju i masti, ponekad od 20 do 30 odsto mase - kaže doktorka Marija

Opuštanje uz slatkiše i đakonije nije preporučljivo.

Odmor je potreban, ali suviše kratak da bi se dozvolio poremećaj energetskog balansa u organizmu. Posle bi trebalo još toliko vremena da se vrati u normalu - objašnjava ona.

Pravila sportske ishrane su opštepoznata.

Sportista troši u proseku 3.500 kalorija dnevno, pa se unose namirnice koje daju energiju: od 55 do 60 odsto ugljenih hidrata, a odnos proteina i masti zavisi od vrste sporta i individualnih potreba - kaže dr Anđelković.