U skladu sa ovogodišnjim sloganom kojim se obeležava Međunarodnom danu fizičke aktivnosti - VIŠE KRETANJA, MANJE SEDENJA, Zdravstveni centar Vranje je u saradnji sa svojim partnerima orgaizovao promociju različitih fizičkih aktivnosti u Gimnaziji "Bora Stanković" u Vranju.

Foto: Dom zdravlja Vranje

Najbolje ekipe u ženskom fudbalu osnovnih škola i košarke za dečake srednjih škola odigrali su promotivne mečeve. U pauzama tokom mečeva na istim sportskim terenima nastupili su biciklisti, karatisti, roleraši.

Turnirima vranjskih osnovaca i srednjoškolaca pored obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Zdravstveni centar Vranje podržava kampanju koju je u saradnji sa partnerima: Zavodom za javno zdravlje Vranje, Crvenim krstom, Srednjom medicinskom školom, Sekretarijatom za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu, Osnovnom školom „Vuk Karadžić“, Karate klubom Vranje, Društvom za borbu protiv dijabetesa, Apotekom i Sportskom halom započeo 10. maja 2013. godine kao doprinos pripremama za Olimpijske sportske igre školske omladine Srbije, koje će 2016. biti održane u Vranju.

Foto: Dom zdravlja Vranje

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja počev od 2002. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula globalnu inicijativu u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti, očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

Foto: Dom zdravlja Vranje

Ovaj dan obeležava se pod sloganom „Kretanjem do zdravlja” koji celokupnoj populaciji poručuje da svako umerenom fizičkom aktivnošću može da sačuva i unapredi svoje zdravlje. 

Fizička aktivnost je jedan od kriterijuma za ocenu zdravlja, a fizička neaktivnost je prepoznata kao četvrti vodeći faktor rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Foto: Dom zdravlja Vranje

Fizička neaktivnost predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod dece utiče na telesni razvoj i nastanak deformiteta.

Za dobro zdravlje odraslima se preporučuje pola sata dnevno umerene fizičke aktivnosti, deci 60 minuta. Danas je, bez obzira na loše vremenske uslove okupljenim učenicima osnovnih i srednjih škola ovih 60 minuta bilo više nego malo da pokažu svoju fizičku kondiciju, dobro zdravlje i pozitivno raspoloženje.