Ovo je izuzetno zdrav i jeftin način koji će vam pomoći da odbacite celulit.

Foto: Shutterstock

Vežbu "luk koji stoji" treba da radite što mirnije i sporije, a efekat je fenomenalan! Ova asana se pokazala kao izuzetno efikasna u borbi protiv celulita!

Niste sigurni kada ili kako tačno se to dogodilo, ali čini vam se da je narandžina kora tj. celulit na vašim bedra i zadnjici?

Na svu sreću postoji odličan, jeftin i zdrav način kako ponovo dobiti glatku, čvrstu i zategnutu kožu - joga.
Osim što je korisna za opuštanje, joga dokazano pomaže u borbi protiv celulita. Studije sa Harvarda su dokazale kako je vežbanje joge najefikasniji način za poboljšanje protoka limfe, za eliminaciju toksina i smanjenje zadržavanja tečnosti u telu.


Foto:
 Shutterstock

Joga donosi povećanu gipkost, koža postaje elastičnija i blistavija, definišu se i povećavaju mišići, a sve se to odražava na opšem stanju tela koje postaje, mlađe i vitalnije. Uz to joga poboljšava celokupnu muskulaturu tela i jača imunološki sistem.

Ukoliko se uz to promeni i način ishrane - izbaci se šećer i svi rafinisani proizvodi i ako se pokušate da hranite na što zdraviji i prirodniji način - sveže voće i povrće bez previše začina, semenke i orašasti plodovi, sveži nemasni sirevi..., uz izvođenje čišćenja tela tj. detoksikacije, poboljšano zdravlje i lepota fizičkog tela postaće zapravo ogledalo unutrašnje čistoće i mira, a unutrašnje zadovoljstvo je to koje ženi daje onaj poseban sjaj i lepotu koju ne može da umanji niti trag celulita.

Od nekoliko poza joge koje su dobre za ovu svrhu, donosimo vam najefikasniju.
Svakodnevno praktikujte sledeću pozu (možete kombinovati i s drugim joga pozama) oko 20 minuta kako biste vidno popravili stanje.

Ako ne možete svakodnevno, vežbajte bar 20 minuta tri puta nedeljno. Kombinujte s jogom, trčanjem i vežbama snage (čučnjevi, iskoraci). Ako imate vremena, ubacite i kratku samomasažu kritičnih zona na suvo (suva četka ili frotir) ili nekim omiljenim uljem ili kremom. Vežbu morate da raditi što je smirenije i sporije. Rezultati su vidljivi već za mesec dana!

Foto: Shutterstock

Posebno se preporučuje vežba "luk koji stoji", ili na sanskrtu Dandayamana Dhanurasa.

1. Zauzmite stav uskog raskoraka. Stavite ruke na kukove, desnu nogu savite u kolenu i je podignite prema gore. Laganim pokretima, dvadeset puta gurnite petu prema stropu. Kada završite s podizanjem pete prema gore, desnom rukom se uhvatite za desni skočni zglob.

2. Povucite nogu što više prema gore, istovremeno podižući gornji deo tela i levu ruku uvis. U tom položaju ostanite dvadesetak sekundi pri tome vodeći računa o pravilnom disanju.

Duboko ritmično disanje pri izvođenju položaja potiče hormonalnu ravnotežu i donosi veću količinu kiseonika u telo, koji je neophodan u borbi protiv sagorevanja masnoća. Vratite se u početni položaj i vežbu ponovite i na drugoj nozi.