Osmogodišnjak koji je izgubio šake i stopala usled opasne infekcije postao je najmlađi pacijent koji je podvrgnut dvostrukom presađivanju šaka.


Dr Levin i mali Zion (Foto: Beta / AP Photo/Matt Rourke)

Zion Harvi već uspeva da pomera prste, iako je operisan pre samo nekoliko nedelja u Dečjoj bolnici u Filadelfiji. Tim od 40 članova medicinskog osoblja je u operaciji koja je trajala 11 sati koristio čelične pločice i zavrtnje, kako bi spojio stare i nove kosti. Hirurzi su ponovo povezali Zionove arterije, vene, mišiće, ligamente i nerve. 

“Probudio se s osmehom”, rekao je dr L. Skot Levin, koji vodi program transplantacije šaka u bolnici. “Nije bilo ni jednog jecaja, ni jedne suze, ni jedne pritužbe”. 

Zion, pametni dečak kog je Levin opisao kao “daleko zrelijeg od vršnjaka” u najranijem detinjstvu je dobio sepsu. Zbog toga je otkazalo više organa, a bila je obavezna amputacija šaka i stopala. To četvrte godine života, bio mu je potreban novi bubreg, koji je na posletku dobio od majke. 

Zahvaljujući protetičkim nogama, Zion je vrlo aktivan, a za pisanje, jedenje i igranje video igara koristio je podlaktice. 

Lekari se nadaju da će sada moći da postiže i mnogo veće uspehe i da će ostvariti svoj san da igra američki fudbal. 

“Rizik nije bio ništa veći od transplantacije bubrega”, kaže njegova majka Peti Rej. “Osetila sam da, ako on to želi, treba da preuzmem taj rizik”. 

Nekoliko odraslih osoba u SAD dobilo je dvostruku transplantaciju šaka, ali je Zion verovatno najmlađa osoba. Ipak, do kraja života moraće da koristi imunosupresive, koji će obezbeđivati da njegovo telo ne odbaci nove šake. 

Zion već uzima takve lekove zbog presađenog bubrega, što ga je učinilo dobrim kandidatom za transplantaciju šaka. Lekari kažu da će Zion provesti nekoliko nedelja na fizikalnoj terapiji u bolnici pre nego što se vrati kući. 

Porodica donora želela je da ostane anonimna.