Išla Robertson je četvorogodišnjakinja koja je ušla u medicinsku istoriju. U sredu, ona je postala prva osoba na svetu kojoj su ubrizgane matične ćelije iz njenog pupčanika kako bi se sprečio razvoj dijabetesa tipa 1.

Foto: bebac.com

Australijski lekari veruju da će krv iz pupčanika, koja je bogata ćelijama imunog sistema, pomoći Išli da izgradi novi imuni sistem koji će tolerisati ćelije u pankreasu koje proizvode insulin.

Doktorica Marija Kreg koja rukovodi studijom kaže da se nada da će kod Išle autoimuni proces koji uništava ćelije pankreasa biti potpuno zaustavljen. Druga mogućnost je da krv iz pupčanika značajno uspori razvoj bolesti.

U ovoj studiji su mogla da učestvuju isključivo deca obolela od dijabetesa čiji su roditelji sačuvali krv iz pupčanika. Išlina majka, Rejčel Veldon, kaže da je odlučila da sačuva Išline matične ćelije jer njena šestogodišnja sestra i polubrat imaju dijabetes tipa 1 i da se ta odluka pokazala kao odlična polisa osiguranja. 

Išla za sada nije razvila dijabetes, ali su u njenoj krvi prisutna antitela koja pokazuju da će se bolest u budućnosti sigurno razviti.

Tok lečenja male Išle

Krv iz pupčanika je zamrznuta kada se Išla rodila, 2011. godine. U sredu, lekari su je odmrzli sa temperature od -160 stepeni, isprali i vratli u njeno telo, tokom procedure koja je trajala pola sata. 

Išla je pre toga dobila blage lekove protiv alergije, kao i antibiotike, što je bio jedini do procedure koji ju je malo uznemirio. 

Ova devojčica je prva od dvadesetoro dece koja će učestvovati u studiji u Sidneju. Sva deca koja učestvuju su klijenti najveće privatne banke matičnih ćelija na australijskom kontinentu, Cell Care. Sada se studija širi i u njoj će moći da učestvuju i deca sa Novog Zelanda i iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

Izvor: Bebac.com