Zauške su bolest koju izaziva virus i prenose se pljuvačkom. Simptomi se razvijaju dve do tri nedelje posle kontakta sa obolelim

Foto: Ilustracija

Dete će biti zarazno nekoliko dana pre prvih simptoma i devet dana nakon što se simptomi pojave. Kada ih jednom preleži prava je retkost da ih ponovo dobije.

Čak i ako je dete vakcinisano, moguće je da oboli, jer vakcina nije 100% efikasna. Virus napada pljuvačne žlezde, pa zauške možete prepoznati po otoku ispod uha i donjem delu vilice. Otok se može javiti samo sa jedne ili sa obe strane lica. Ako se javi sa obe, često jedna strana otekne par dana pre druge. 


Treba imati na umu da slični otoci mogu nastati i od drugih bakterija i virusa ili začepljena pljuvačne žlezde. Zauške prati i visoka temperatura (od 38.3 C) i otežano gutanje, pričanje, glavobolja, bolu u uhu i gubitak apetita. 

Kod nekih ljudi zauške se manifestuju respiratornom infekcijom bez tipičnog otoka u zadnjem delu vilice. Čak je moguće da osoba nema nikakve simptome i da je u pitanju blaži oblik zauški, pa ih oboleli "preleži", a da nije ni svestan. 

Ako posumnjate u zauške, odmah pozovite lekara. Iako će one nestati za 12 dana, ipak pitajte lekara da li je dozvoljeno da detetu date lekove protiv bolova, jer će se sa bolom suočavati svakodnevno. Najvažnije od svega je da dete pije što više tečnosti i da izbegava kisela pića kao što su limunada i sok od narandže. Dete možete umiriti vlažnim peškirom u predelu vrata.

Iako zauške spadaju u dečije bolesti, neretka su pojava i kod odraslih osoba. U odraslom dobu zauške mogu prouzrokovati niz komplikacija kada napadaju tkiva u organizmu uključujući moždanice, pljuvačne žlezde, pankreas, testise i jajnike.

Komplikacije zauški se češće javljaju u formi neuroloških poremećaja (aseptičnog meningitisa i ređe encefalitisa) i zapaljenja testisa i jajnika ukoliko se bolest javi nakon puberteta.

Zapaljenje testisa može prouzrokovati sterilitet i to tako da jedan testis postane otečen i bolan 7 do 10 dana nakon otoka vrata. Sterilitet kod žena nije povezan sa upalom jajnika prouzrokovanom zauškama. Retka ali karakteristična komplikacija zauški je gubitak sluha.

Ako dođe do ukočenosti vrata, ili pak mlitavosti ili ako dete povraća, guši se ili teško diše kontaktirajte lekara jer su u pitanju komplikacije.