MEZOTERAPIJA SOPSTVENOM PLAZMOM OBOGAĆENOM KONCENTROVANIM TROMBOCITIMA – TERAPIJA MATIČNIM ĆELIJAMA

Šta je „plazma bogata trombocitima“ i kako je dobijamo?

To je centrifugat pacijentove krvi, koja sadrži duplo više trombocita a samim tim i faktora rasta, koji stimulišu procese regeneracije. Pre primene u estetske svrhe na koži, korišćena je u stomatologiji, sportskoj medicini-kod povreda, u maksilofacijalnoj i ortopedskoj hirurgiji i za stimulaciju zarastanja hroničnih rana. Pošto se radi o plazmi samog pacijenta, metoda je potpuno bezbedna, jer nema mogućnosti za razvijanje alergijskih reakcija.
Definicija: autologna ćelijska terapija/matičnim ćelijama/sa moćnim biostimulativnim efektima za regeneraciju kože i potkožnih tkiva,mišićnih tetiva i zglobnih hrskavica.

Šta se dešava na koži posle terapije?

 1. Remodeliranje i razmnožavanje kolagenskih niti.
 2. To povećava elastičnost i zategnutost kože.
 3. Nestaju bore, zahvaljujući volumetričkom efektu biostimulacije kožnih ćelija.
 4. Ubrzava se proces zarastanja nakon operativnih zahvata ili povreda.
 5. Regeneracija pokidanih kolagenih vlakan na mestu nastnka strija, te su manje uočljive.
 6. Stimulacija rasta dlake.

Primena terapije:

 • pospešivanje zarastanja rana posle povreda, operacija ili usled neuroloških oštećenja nerava, kao i dekubitalnih rana zbog ležanja.
 • kao prevencija starenja kože, lica, vrata, dekoltea nadlanica, grudi
 • lifting lica, gelom ili samo plazmom
 • ćelavost, i kod žena i kod muškaraca
 • zatezanje kože nakon većeg gubitka telesne težine ili porođaja
 • zatezanje kože, kao posledice starenja/dojke, stomak, zadnjica, butine iznad kolena, viseće nadlaktice
 • konačno, punjenje svih bora na licu, uvećanje usana

Kontraindikacije: febrilna stanja, maligniteti, trombofilije i veoma stare osobe jer je potreban veliki broj tretmana.
Kako se sprovodi terapija na koži: Lice i druge regije koje se rade se dezinfikuju i nanese anestetički gel ili krem. Potom se uzima krv iz vene, 8ml/može i 16ml/, vakuum špricom se ubacuje u epruvetu sa separatorom za centrifugiranje.

Ova procedura ne sme da traje dugo. Količina krvi koja se uzima, zavisi od toga šta se planira da se radi, pa ona iznosi od 5ml-30ml. Za prosečne tretmane kože lica, vrata i dekoltea, dovoljno je 8ml. Ako se radi mezoterapija stomaka i gluteusa još 8ml. Za terapije povreda mišića, tetiva, takođe 8ml. ukoliko se plazma ili gel ubacuju u zglobove kolena ili laktova 8-16ml. Cene terapije se povećavaju sa većom količinom krvi. Ono što je važno znati je to da PACIJENTU NE MOŽE NAŠKODITI NI UZIMANJE 30ml krvi jer je prosečna doza za dobrovoljne davaoce krvi, 250-300ml, za svakog zdravog čoveka.Izdvojena plazma se izvlači špricem za mezoterapiju, za šta je dovoljna oko polovina dobijene plazme, a druga polovina se meša sa supstancom koja gradi gel, koji se potom može ubacivati u bore i zameniti dosadašnje filere hijaluronske kiseline. Igle su veoma fine, te se koža brzo oporavlja. Hematomi su neznatni i oporavak traje najduže 7 dana.

Na licu se mogu raditi sve regije kao i sve tehnike. Najpre se uradi „napage“/pokrivač/ aplikacija na lice i vrat, a potom pristupamo ispravljanju nedostataka potkožnim ubrizgavanjem plazme u predeo oko očiju. Nazolabijalnu zonu i usne možemo korigovati i gelom koji dobijamo od druge polovine plazme. Takođe se po potrebi radi i korekcija vrata i dekoltea.Tzv-HIPOTROFIČNI OŽILJCI OD AKNI, su jedna od indikacija. Tretmani se rade samo kada smo završili lečenje akutnih akni. To znači da sme postojati ni jedan upalni proces, tipa ciste ili gnojanice. Efekat se vidi u smislu izravnjavanja površine kože i nestanka fleka koje su nastale posle upalnih procesa. Kurs je na primer, 3 tretmana, 1x mesečno, pauza 6 meseci, pa onda ponoviti.S obzirom, da su u plazmi aktivna komponenta matične ćelije, ne postoji deo tela koji se ne može tretirati, niti postoji rizik od alergijskih reakcija ili komplikacija, pritom diskretne hematome ne računamo.

ALOPECIJE su takođe indikacija za ovu terapiju, ali je još bolja prevencija ako se počene u ranijim fazama da bi se folikuli zadržali. Stoga je savet da se svim muškarcima koji imaju obostranu genetiku za preranu ćelavost, poče PRP terapija još sa uvećanjem zalistaka, 2x godišnje.U suprotnom, alo je ćelavost već dugo prisutna, mora se forsirati nekoliko tretmana 1x mesečno do pojave prvih folikula a potom održavati, po potrebi.U svakom slučaju je mnogo komfornije od transplantacije kose.

Do 35 godine se savetuje 2 tretmana godišnje, kao prevencija starenja, od 40-60. 3 tretmana u razmaku od mesec dana a potom još 1-2x godišnje za održavanje efekta. Kod alopecije, ćelavosti muškog tipa treba početi ranije, kako bi se sačuvao što veći broj folikula dlake a takođe i regenerisali atrofični folikuli.

Oboljenja štitne žlezde koja daju proređivanje dlake na temenu kod žena, takođe imaju dobar efekat na PRP terapiju.

STRIJEStrije su u velikom procentu problem mladih.Kod devojaka nastaju na bokovima, gluteusima i grudima. Kod trudnica najčešće na stomaku i ponekad na grudima, ali i kod momaka nisu retke.U eri promovisanja i ženskih i muških oblina, kada se nekontrolisano uzima kreatin, strije se kod momaka javljaju najčešće na leđima i na bokovima, ukoliko se vežbanjem mišićna masa brzo uvećava. Najbolji efekti su ako se one tretiraju u fazi kada su još ružičaste a odmakloj fazi kada su bele, potrebno je više vremena. Terapiju plazmom treba kombinovati sa još nekim dobro poznatim stimulatorima sinteze intersticijuma.

ZA ZATEZANJE KOŽE STOMAKA I PODLAKTICA plazma sa trombocitima je metoda izbora kod mlađih i kod osoba srednjih godina, gde je došlo do bržeg gubitka težine ili posle porođaja.Stare osobe, posle 60. Godine ne treba da očekuju epohalni rezultat, jer je gravitacija dugo vremena već odradila svoje.Ukoliko se plazma aplikuje uz mezoterapiju lipoliticima i svakodnevno vežba, rezultat je odličan, bez drastičnih resektivnih operacija u kojima se rizikuje i život.Ako se uporedi cena ove terapije i abdominoplastike koja je najmanje 3000evra, a ne znate kakav će biti finalni rezultat, onda ne treba da imate dilemu.

DEGENERATIVNE POVREDE ZGLOBOVA, NAJVIŠE KOLENA I LAKTA, rešavaju se infiltrativnom aplikacijom plazme i ubacicivanje fibrinskog gela u sam zglobni prostor, posle čega se smanjuje trenje kostiju jer se regeneriše hrskavica, a samim tim i poboljšava pokretljivost zgloba i smanjuje bol. Do sad su se u te svrhe koristile ampule hijaluronskog gela, sintetičkog porekla a u ovom slučaju možete ubaciti i veću količinu, jer je to autokogna supstanca koja se u višku normalno razgrađuje.

SPORTSKE POVREDE se već dugo vremena tretiraju matičnim ćelijama plazne, jer ubrzavaju zarastanje i regeneraciju tkiva, bilo da je u pitanju mišić, tetiva, hrskavica pa i sama kost.Kod nekih komplikovanih operacija posle SAOBRAĆAJNIH TRAUMA ili pri implantaciji veštačke vilice ili zuba, u sam kavum rane se ubacuje KOAGULUM PLAZME I ŠIJE, jer se višestruko skraćuje vreme oporavka.

Zašto je PRP atraktivna metoda za sportiste?

PRP metoda je naročito popularna kod sportista. Sportisti su motivisani da se što pre vrate u vrahunsku takmičarsku formu i rado koriste jednostavne, brze i bezbedne metode kao što je PRP.

Šta raditi nakon terapije?

Možete uzeti lek protiv bolova koji ćete koristiti prve nedelje nakon postupka (kao što su kafetin, panadol – laki analgetici ). Takođe na tretiranu regi ju ćete moći da stavljate toplo jastuče ( po 20 minuta i pauzama od 40 minuta između sesija ). Između jastučeta i kože obavezno stavite neku tkaninu. Nedelju dana pre postupka i 6 nedelja posle postupka NE SMETE koristiti NSAID lekove (nesterilni anti iflamatorni lekovi- brufen,movalis,diklorapid, diklofen duo itd.). Takođe ne smete koristiti kesice leda nakon postupka jel mogu da umanje ili suzbiju efekat procedure.

Prvih 24 sata ne smete potapati mesto uboda u vodu (izbegavajte plivanje i kupanje ). Možete se tuširati i tom prilikom koristiti sapun, ali ne po tretiranoj regi ji prvih 24 sata. Flaster se skida nakon 24 sata. Pošto se preduzimaju sve mere zaštite da bi se smanjio rizik od neželjenih nus pojava ili komplikaci ja, veoma je važno da znate na šta da obratite pažnju u slučaju pojave istih.

Intervencija se izvodi u aseptičnim uslovima I u lokalnoj anesteziji, te pacijen odmah može da ide kući.

Konačno, tračak nade za bolesne I bespomoćene pacijente sa hroničnim ranama zbog dugotrajnog dijabetesa, Burgerove bolesti, raznih neurološkoj oboljenja I povreda, kao I autoimunih rana:

DEKUBITUS, ULCUS CRURRIS, ULCUS NEUROTROPHICUS, TRAUME I POLITRAUME

Na donjoj slici je praćenje tokom PRP terapije, povredne rane na potkolenici posle saobraćajne nesreće na kojoj je pacijent izgubio osećaj na dodir I hladnocu. Posle ležanja u bolnici došlo je do pojave gangrene kože sa delom mišića, prethodno ušivenih. Pacijent je otpušten na lični zahtev, te je lečenje nastavljeno ambulantno primenom kompresivne terapije i inekcijama plazme sa sopstvenim trombocitima. Rana je u fazi zarastanja,nije još epitelizovala, ali je pacijent sve vreme kod kuće, hoda, a 1x nedeljno dolazi na terapiju.

IVIČNO ZARASTANJE RANE I FORMIRANJE GRANULACIJA U CENTRU, KOJE SE SPAJAJU!