Virus zika koji prenose komarci, a za koji se pretpostavlja da je izazivao oštećenje mozga bebama u Brazilu, najverovatnije će se raširiti na sve države na američkom kontinentu, osim u Kanadi i Čileu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO

Virus je izolovan u ljudskoj spermi, ali je potrebno još dokaza da bi se potvrdilo da li je seksualno prenosiv, navedeno je saopštenju. Za sada nema dokaza da se zika prenosi na bebe preko majčinog mleka, preneo je Rojters. 

SZO savetuje trudnice koje planiraju da putuju u područja gde cirkuliše ovaj virus da se konsultuju sa lekarima, pre i posle putovanja. Prisustvo virusa zika još nije prijavljeno u kontinentalnim delovima SAD, ali je žena koja se razbolela od ovog virusa u Brazilu kasnije rodila dete sa oštećenjem mozga na Havajima. 

Brazil je prijavio 3.893 slučaja mikrocefalije, neurološkog stanja koja za posledicu ima rodenje beba sa abnormalno malom glavom, što je 30 puta više nego 2010. godine. Virus zika se rapidno proširio u zemljama Latinske Amerike od maja 2015. godine, naveo je SZO i dodao da se taj virus tokom istorije pojavljavao u delovima Afrike, jugoistočne Azije i na pacifičkim ostrvima, ali u manjem broju slučajeva.