Ne direktno na sunce! Dok klinci i klinceze s kanticama i lopaticama bezbrižno uživaju u pesku i moru, njihov boravak na suncu nipošto ne smete shvatati olako. Decu treba posebno zaštititi jer preterano izlaganje suncu u tom periodu može da ima ozbiljne.


Foto: Kurir

Ne direktno na sunce!
Dok klinci i klinceze s kanticama i lopaticama bezbrižno uživaju u pesku i moru, njihov boravak na suncu nipošto ne smete shvatati olako. Decu treba posebno zaštititi jer preterano izlaganje suncu u tom periodu može da ima ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Naime, koža mališana mnogo je tanja od kože odraslih i nema potpuno razvijenu pigmentaciju, pa je zato treba mazati kremom s visokim zaštitnim faktorom, ali i izbegavati boravak na suncu u periodu od 10 do 16 sati, kad je UV zračenje najjače.

Bitno je da obratite pažnju i na detetove oči jer zbog predugog izlaganja suncu beonjača može da se zacrveni i otekne, zbog čega ponekad roditelji misle da je dobilo konjunktivitis. Ipak, razlika je u tome što se crvenilo i otok povuku kad se dete skloni sa sunca.

Bilo bi dobro da na plaži mališani nose i naočare za sunce, ali one sa UV zaštitom, za koje ipak treba odvojiti nešto više novca. Ako se ne kupaju, decu treba skloniti u hlad, ali nemojte da zaboravite da ih i tad namažete kremom, pošto sunčevi zraci prolaze i kroz krošnje drveća i kroz tkaninu suncobrana.

Ako imate bebu mlađu od šest meseci, morate je više paziti. Za tako malu decu nije preporučljivo da borave na suncu, kao ni da se na njihovu kožu nanosi krema za sunčanje, a najbolje ćete ih zaštititi pamučnom odećom i šeširićima.

I za kraj - ne zaboravite još jednu veoma važnu stvar - dete obavezno treba da pije dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo, a u torbi koju nosite na plažu nađite mesto za sezonsko voće ili neki drugi laganiji međuobrok.

Obavezna krema za sunčanje

Kremu za sunčanje s najvećim zaštitnim faktorom (od 30 pa naviše) treba nanositi bar pola sata pre nego što dete izađe na sunce, a pri kupovini obavezno proverite da li štiti od UVA i UVB zraka. Ako se klinci kupaju i duže borave napolju, mažite ih češće.
Kad kremu za sunčanje kupite prvi put, napravite test i malo nanesite na detetovu ruku. Ako se za 24 sata ne dogodi nikakva reakcija, znači da mu ta krema odgovara. Pri nanošenju kreme posebnu pažnju treba obratiti  na ramena, nos, usne i uši, pošto ovi delovi tela obično prvi pocrvene.

Kapicu na glavicu

Bitno je da dete na glavi ima šeširić sa širokim obodom koji štiti i potiljak. Svakako pripazite da na najvećem suncu mališan ne bude potpuno go, naročito ako spava na plaži, pa je pametno da mu tada obučete laganu pamučnu majicu, koja će sprečiti da izgori.