Mala Ljilja danas ima godinu i po dana, veselo je i zdravo dete. Ipak, ova devojčica na samom rođenju ušla je u borbu sa bolešću koju je savladala samo uz čudan splet srećnih okolnosti.

Nakon što je u Betaniji u Novom Sadu rođena sa visokom temperaturom, prebačena je u Dečju bolnicu gde lekari nisu znali šta joj je, a analize krvi nisu ukazivale na moguću dijagnozu.

Ljilju su skoro otpisali kada je iz Nemačke iz laboratorije banke za matične ćelije stigao nalaz da su ona i njena majka zaražene bakterijom listerijom, što je promenilo terapiju i spasilo im živote.

Prevremeni porođaj
Da li bi mala Ljilja bila danas sa svojim roditeljima i sestrama da na njenom rođenju majka Irina Mikašinović (39) nije tražila da se sačuvaju matične ćelije, bolje da se ne pitamo.

Očaj i bespomoćnost
- Bili smo očajni i bespomoćni. Tek kada sam videla svoju ćerku da je povratila boju, kad sam joj videla oči, uverila sam se da se oporavila. Tada sam počela da verujem da je spasena. Nažalost, za to nisam mogla da zahvalim našim lekarima, već Nemcima. Matične ćelije su takođe bile zaražene bakterijom pa nisu sačuvane - opisuje Irina trenutke kada je terapija počela da deluje.

- Želela sam o ovome i ranije da pričam, da upozorim buduće majke na ovu bakteriju i na to da u našim laboratorijama očigledno ne rade ili nemaju načina da ustanove njeno prisustvo u krvi. Ova bakterija može da dovede do smrti ploda. Zbog nestručnosti nekih lekara i lošeg zdravstvenog sistema stradaju životi. Sad kad sam sigurna da je ona zdrava i pravilno raste, o svemu lakše govorim - kaže Irina, majka Margarite (16), Milice (12) i malene Ljilje.

Tog dana, tri nedelje pre termina za porođaj, Irina nije osećala bebu u stomaku.

- Osećaj je bio užasan, nije se pomerala. Sledeće jutro već sam bila pod temperaturom. Otišla sam na pregled gde je utvrđeno da bebino srce i dalje kuca. Izvadili su mi krv, rezultati nisu bili dobri i odlučili su da me porode. Rekla sam im da treba da uzmu matične ćelije iz pupčanika, ali nisu hteli ni da čuju. Tek posle muževljeve intervencije izvadili su krv iz pupčanika. Beba je rođena sa temperaturom - priča majka.

- Čovek iz nemačke banke matičnih ćelija je preuzeo uzorke ćelija i uzorak moje krvi. Beba je dan posle porođaja prebačena na odeljenje intenzivne nege u Dečju bolnicu u Novom Sadu i bila je u sve gorem stanju. Rekli su nam da možda neće preživeti još jedan dan. Bili smo slomljeni. Sve do sutradan kada se javila doktorka iz biomedicinskog centra Serasel banke iz Nemačke. Njihove analize pokazale su da sam zaražena bakterijom listerija. Zahvalna sam im na tome, spasili su život mog deteta - priča Irina.

Iz ovog centra su obavestili i lekare u bolnici i beba najzad dobija pravu terapiju. Neizvesnost je trajala još 24 sata, sve dok lekari nisu potvrdili da nova terapija deluje. Mala Ljilja ipak još mesec dana nije mogla da digne glavicu.
- Najstrašnije je što su mi lekari rekli da niko ne zna koliko je dece rođeno zaraženo listerijom, a da nisu dobili dijagnozu. U to vreme još dve bebe stigle su u bolnicu sa tim simptomima pa su i za njih pretpostavili da je u pitanju listerija - kaže na kraju ova majka. 

Šta je listerija
Listerija je prenosiva bakterijska bolest čoveka i životinja. U organizam čoveka se unosi preko zaražene hrane. Smatra se da domaće životinje održavaju ciklus kruženja listerije u prirodi, fekalno-oralnom kontaminacijom tla. Bolest je jako retka i dok kod zdravih odraslih osoba listerija izaziva relativno blagi gastroenteritis, može biti ozbiljna kod osetljivijih osoba, odnosno novorođenčadi, trudnica, starijih osoba... Kod trudnica može da izazove pobačaj, a kod bebe u stomaku smrt.